• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wanneer is een bedrijf beursgenoteerd?

Wanneer is een bedrijf beursgenoteerd?

Vast en zeker heb je er wel eens aan gedacht: "zal ik mezelf gaan verdiepen in aandelen en een aandeel kopen bij een beursgenoteerd bedrijf?".  Als je op de beurs gaat kijken dan zie je alleen maar bedrijven die ook daadwerkelijk aangesloten zijn bij de beurs. Niet alle bedrijven zijn aangesloten bij de beurs en dat betekent dat je voor dit bedrijf geen aandelen of andere beleggingsmogelijkheden kan kopen. In dit artikel leggen we je kort en duidelijk uit wanneer een bedrijf precies beursgenoteerd is. 


Wat is de beurs precies?

De beurs is een officieel erkende, gereglementeerde markt voor handel in beleggingsproducten. Het woord beurs is een afkorting van het woord effectenbeurs en dit is een organisatie die het mogelijk maakt om effecten zoals aandelen en obligaties te verhandelen naar vraag en aanbod. De grootste beurs in Nederland is Euronext, waarop verschillende soorten effecten in meerdere branches te verhandelen zijn. 

Ook online zijn er veel mogelijkheden om te handelen in aandelen, obligaties en andere effecten. Een mogelijkheid om overzichtelijk aandelen of andere effecten te kopen en te verhandelen is op DEGIRO. Dit is een online beleggingsplatform waarop overzichten te zien zijn van wereldwijde beurzen.


Wat zijn grote bedrijven op de beurs?

Er zijn duizenden bedrijven die zich op de beurs hebben aangesloten en hier verschillende soorten effecten aanbieden. Een bedrijf die op de beurs effecten verhandeld is pas beursgenoteerd wanneer het aandelen voor het eerst aan het publiek verkoopt. Bij zo een verkoop moet het bedrijf voldoen aan vereisten zoals deze worden gesteld vanuit de NYSE Euronext, de wet en de AFM. Nadat de eerste verkoop is gerealiseerd door het bedrijf is het officieel beursgenoteerd. 

Op de Nederlandse aandelen markt zijn verschillende grote ondernemingen waar je aandelen van kan kopen. Sterker nog, vrijwel alle bekende en de grootste bedrijven van ons land zijn geregistreerd op de beurs en verkopen effecten. Enkele voorbeelden van grote bedrijven die actief zijn op de Nederlandse beurs zijn:

 • ABN AMRO
 • Heineken
 • Randstad
 • Philips
 • KPN

Naast deze bedrijven zijn er nog duizenden grote ondernemingen die aangesloten zijn op de beurs en hun aandelen verkopen. Een aandeel kan een win-win situatie opleveren voor zowel het bedrijf als de koper van het aandeel. 


Hoe kan je als bedrijf je aasluiten op de beurs?

Heb jij een eigen onderneming en ben je benieuwd hoe jij je eigen bedrijf op de beurs kan aansluiten? Er zijn een aantal eisen verbonden voor bedrijven met deze gedachte. Algemene regels voor het naar de beurs (Amsterdamse) gaan met je bedrijf zijn onder andere: 

 1. De onderneming moet langer dan 5 jaar bestaan
 2. Het bedrijf moet een eigen vermogen hebben van minimaal €5,000,000
 3. De aandelen die worden uitgegeven moeten bij elkaar een waarde hebben die hoger is dan €5,000,000
 4. Er moet in de afgelopen 5 jaar minimaal 3 jaar winst geboekt zijn
 5. Het bedrijf moet een track record hebben van minimaal 3 jaar

Lees ook: 


Ook interessant om te lezen:

Geld & Beleggen

Wat is het vermogen van Oos Kesbeke in 2024?

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel vermogen iemand als Oos Kesbeke eigenlijk Lees meer...

Geld & Beleggen

Wat is het vermogen van Wim Beelen in 2024?

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel vermogen iemand als Wim Beelen eigenlijk Lees meer...

Geld & Beleggen

Wat is het vermogen van Alex Kroes in 2024?

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel vermogen iemand als Alex Kroes eigenlijk Lees meer...