• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Cloud Computing betekenis – waar wordt het voor gebruikt?

Cloud Computing betekenis – waar wordt het voor gebruikt?

Bevind jij je in de wereld van computers en ICT, dan zal je vast wel eens van de term Cloud Computing gehoord hebben? Het is een begrip dat je veel tegenkomt, maar waar de definitie voor veel mensen toch wat onduidelijk van is. In dit artikel wordt duidelijk wat Cloud Computing is, waar het voor gebruikt wordt en of er bepaalde goede opties zijn om het te gebruiken. Om het zo duidelijk mogelijk te maken willen we met korte, makkelijke benamingen het begrip uitleggen. 

Wat is cloud computing?

Cloud Computing is het via een netwerk op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens. De term komt vanuit de schematechnieken van informatica waar een decentraal netwerk met behulp van een wolk wordt aangeduid. De cloud staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort ' wolk van computers' vormt. De eindgebruiker weet hierbij niet op hoeveel of welke computers de software draait. 

Het voordeel hiervan is dat de gebruiker niet de eigenaar hoeft te zijn van de hardware of software en is daarom ook niet verantwoordelijk. De cloud is dus een techniek waarmee schaalbare online diensten kunnen worden aangeboden. Zonder de schaling heeft een online dienst geen betrekking op cloud computing.


Waar wordt cloud computing voor gebruikt? 

Cloud computing wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Meestal wordt cloud computing gebruikt om op afstand persoonlijke of zakelijke gegevens op internet te bewaren en te benaderen. Kort gezegd is cloud computing een veilige opslagplek voor alle date op het internet. Ieder bedrijf kan dus gebruik maken van cloud computing en beschermt hiermee zijn gegevens tegen andere partijen.

Bedrijven kunnen dus een groot voordeel halen uit cloud computing. Belangrijke gegevens blijven bewaard en worden niet tentoongesteld aan derde partijen zonder toestemming. Bedrijven kunnen cloud computing inzetten voor de volgende online activiteiten:

  • Noodherstel 
  • Gegevensbescherming
  • Gegevensbeveiliging
  • Samenwerkingen
  • Kostenbesparingen

Het is dus niet dat cloud computing maar 1 doel heeft. Het heeft voor meerdere activiteiten binnen een bedrijf een belangrijke functie. Het is voor bedrijven dan ook zeker aan te raden om gebruik te maken van een veilige en betrouwbare cloud. 


Is er nog een beste optie voor cloud computing?

Een afkorting van cloud computing is 'cloud' en dit is simpel gezegd een veilige plek om gegevens te bewaren en beschermen. Voor bedrijven is het vaak geen vraag of ze een cloud moeten gebruiken, maar welk cloud ze moeten gebruiken om hun data en gegevens veilig te bewaren. Er zijn meerdere opties waaruit je kan kiezen, en vast en zeker heeft iedere cloud zijn voordelen en nadelen. Hieronder zijn een aantal mogelijkheden benoemd waaruit jij kan kiezen als je overgaat tot cloud computing: 

Infrastructure as a Service (IaaS): Biedt bedrijven een basis IT infrastructuur via internet, netwerken, servers en opslag. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Je kan inloggen met je beveiligde account en dat kan met ieder apparaat zoals een telefoon of computer.

Software as a Service (SaaS): Deze dienst biedt toegang tot softwareapplicaties via het internet. Het is gebruikelijk om een abonnement hierop de te nemen waarbij de cloud aanbieder alle hosting en infrastructuur op zijn rekening neemt. Ook over de beveiliging en het onderhoud is de hosting verantwoordelijk bij Software as a Service.

Platform as a Service (PaaS): In de basis is dit model hetzelfde als de IaaS, maar het biedt een aantal extra services met zich mee. Dit zijn services waarmee zakelijke gebruikers en ontwikkelaars snel applicaties kunnen bouwen en implementeren. De hardware en software worden hierbij door het cloud bedrijf achter de app geregeld en onderhouden. 

Lees ook: 


Ook interessant om te lezen:

ICT & Internet

Dankzij dit systeem kun jij emballage, ladingdragers & karren simpel registreren en bijhouden!

Ben je ooit verdwaald geraakt in een zee van ladingdragers en karren? Lees meer...

ICT & Internet

Een diepgaande blik op Devoteq: Experts in SolidWorks tekenen

Bent u bekend met Devoteq? Dit vooraanstaande bedrijf specialiseert zich in engineering Lees meer...

ICT & Internet

Welke banen heb je binnen de ict?

Als je een richting op wilt gaan waar je veel baankansen zult Lees meer...