Waarom zakt koers ASML?

ASML is een van de grootste tech bedrijven van Nederland en is daarmee ook beursgenoteerd. De CEO van het bedrijf is Peter Wennink, een Nederlandse ondernemer in multi miljonair. ASML is ontstaan uit een joint venture van ASM International en Koninklijke Philips. In dit artikel wordt meer duidelijkheid gegeven over de bedrijfsvoering van ASML, hoe de koers eruit ziet en wat de toekomstverwachtingen zijn van het bedrijf. Lees dus met ons mee als je dit interessant vindt...

Wat voor bedrijf is ASML?

ASML is een Nederlands hightechbedrijf die leverancier is van machines voor de halfgeleider industrie. In het bijzonder worden steppers en scanners voor chips ontworpen die vervolgens weer door andere bedrijven gebruikt worden. De meeste klanten van ASML zijn chipproducenten.

Het hoofdkantoor van ASML is gevestigd in Veldhoven, een plaats in Noord-Brabant. Wereldwijd is het bedrijf een van de grootste productenten en leveranciers van chips, waardoor het bedrijf een snelle ontwikkeling doormaakt. Als we het over technologie hebben kunnen we geen beter voorbeeld bedenken als ASML, aangezien het bedrijf altijd opzoek is naar technologische ontwikkelingen en kansen.


Hoe is de koers de laatste jaren van ASML?

ASML is sinds 1995 beursgenoteerd en vorm onderdeel van de AEX en NASDAQ. De voornaamste concurrenten van het bedrijf zijn Nikon en Canon, waarmee het al jarenlang strijdt om de koppositie als marktleider. Sinds 1995 kan je dus aandelen kopen van ASML en dat is vanaf dat moment dan ook veel gebeurt door tech experts en investeerders. 

Kijkend naar de laatste 5 jaar heeft ASML een grote ontwikkeling doorgemaakt en dat is te zien aan de hoogte van de aandelen. Op 3 november 2017 kon je nog een aandeel kopen voor €157,- en op 29 oktober 2022 is dit voor €480,-. het hoogtepunt van het bedrijf was op 19 november 2021, waar een aandeel €759,- kostte.  


Waarom daalt de koers van ASML?

Als we de laatste 5 jaar erbij pakken heeft ASML dus een sterke groei doorgemaakt. Toch was het hoogtepunt zoals gezegd in 2021, toen een aandeel boven de €700,- kostte. Het afgelopen jaar is de koers dus flink gedaald en dat heeft enkele oorzaken. De grootste reden dat de koers gedaald is komt door het aantal verkochte machines.

Vorig jaar in 2021 waren dit er 76 en in 2022 zijn dat er 62. Dit zijn 14 machines minder en dat voelt het bedrijf. Ondanks deze cijfers heeft het bedrijf hier zelf voor gekozen. Doordat ASML zo in de trek is bij klanten heeft het er voor gekozen om niet meer in Veldhoven de machine te testen, maar op locatie bij de klant. 


Toekomst van ASML

Het aandeel van ASML is flink gezakt het afgelopen jaar, maar belanghebbenden hoeven zich naar alle waarschijnlijk geen zorgen te maken. ASML wordt gezien als diamant op de markt en kijkend naar de laatste 5 jaar kunnen we dit alleen maar beamen. Ieder bedrijf heeft zo zijn tegenslagen, maar ASML ligt hier absoluut niet wakker van. 

Naar verwachting zullen de aandelen van ASML weer omhoog gaan in de toekomst aangezien het bedrijf volop inspiratie heeft en zich profileert in de digitale wereld. 

Lees ook: 


Ook interessant om te lezen:

Geld & Beleggen

Wat is het vermogen van Oos Kesbeke in 2024?

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel vermogen iemand als Oos Kesbeke eigenlijk Lees meer...

Geld & Beleggen

Wat is het vermogen van Wim Beelen in 2024?

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel vermogen iemand als Wim Beelen eigenlijk Lees meer...

Geld & Beleggen

Wat is het vermogen van Alex Kroes in 2024?

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel vermogen iemand als Alex Kroes eigenlijk Lees meer...