• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is beter? Noise canceling of active noise canceling

Wat is beter? Noise canceling of active noise canceling

Het lijkt op elkaar, maar toch zit er een verschil tussen noise cancelling en active noise cancelling. Door deze twee met elkaar te vergelijken zal het al snel duidelijk worden welke techniek er voor de beste muziekervaring zal zorgen. We hebben voor je de voor- en nadelen van noise canceling oordopjes en active noise canceling oordopjes onderzocht. 

Wat is active noise cancelling?

Noise cancelling en active noise cancelling klinkt praktisch als hetzelfde. Veel mensen denken dan ook dat hiermee hetzelfde wordt bedoeld. Toch zit er een duidelijk verschil tussen deze 2 soorten, die voor een groot verschil kunnen zorgen van de kwaliteit. In beide gevallen is het technologie die we gebruiken om achtergrondgeluid te verminderen of geheel weg te filteren. Bij active noise cancelling wordt er gebruik gemaakt van een technologie van microfoons en algoritmen die het geluid in de omgeving oppikken en anti ruis maken. Op die manier onderdrukt het het geluid. Dit is een van de meest geavanceerde oplossingen tegen ruis. 

Het verschil tussen normale en active noise canceling

Het verschil tussen deze 2 zit hem op de manier van het omgevingsgeluid buitensluiten. Als je bluetooth oordopjes met normale noise canceling hebt, wordt er gebruik gemaakt van passieve akoestische methoden om het achtergrondgeluid te verminderen. Bij active noise cancelling gaat de technologie een stapje verder. Het creëert juist een eigen geluidsgolf die antitruis is, om de ruis te onderdrukken voordat je het je oren bereikt. Deze methode is een stuk effectiever omdat de ruis geheel buitengesloten wordt in plaats van gedempt. Deze technologie zie je dan ook steeds meer bij de nieuwere modellen oordopjes.

 De voor- en nadelen 

Het grootste voordeel van normale noise cancelling is de prijs. Het is een wat makkelijkere technologie die nog goedkoop toe te passen is en daardoor een stuk betaalbaarder is. Ook zijn de oortjes of koptelefoons met deze technologie licht in gewicht en daardoor fijn te dragen en mee te nemen. Het gebrek aan effectiviteit kan in bepaalde situaties een nadeel zijn. Als er in de omgeving veel achtergrondgeluid is, kan het makkelijk zijn dat er nog wat ruis op de achtergrond te horen blijft. Active noise cancelling kan dit wel verminderen, maar hier kleeft weer het nadeel aan dat de techniek een stuk geavanceerder is, waardoor de oordopjes ook een stuk duurder zullen zijn. Dit is een afweging die je voor jezelf moet maken.


Ook interessant om te lezen:

Overig

Technologische innovaties in druktechnieken

Bij druktechnieken zijn ingrijpende transformaties gedaan door de technologische vooruitgang. Van de Lees meer...

Overig

Wat doet een operator allemaal?

Als je denkt aan een fabriek waar allerlei processen plaatsvinden, dan denk Lees meer...

Overig

Wat valt er allemaal onder een telefoonreparatie?

In onze hyperverbonden wereld is een smartphone bijna een verlengstuk van onszelf Lees meer...