• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat doet een operator allemaal?

Wat doet een operator allemaal?

Als je denkt aan een fabriek waar allerlei processen plaatsvinden, dan denk je misschien alleen aan de mensen die de machines aansturen en die de producten in doosjes doen, maar binnen zo’n proces is er nog veel meer aan de hand waar ook allemaal mensen bij komen kijken. Zo ook een operator, die is een belangrijk onderdeel van de productieketen, maar wat doet een operator eigenlijk allemaal? Hieronder zullen we je daar meer over vertellen!

Wat zijn de taken van een operator?

De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt, is wat doet een operator dan eigenlijk allemaal? Een operator heeft verschillende taken. Zo zijn zij degene die de machines instellen, controleren en bijstellen als dat nodig is. Ze controleren ook de kwaliteit van zowel de machines als de producten om te kijken of alles nog wel goed gaat. Dit doen ze meestal aan de hand van een steekproef. Als er dan iets van onderhoud moet worden uitgevoerd, dan zijn de operators de mensen die er voor zorgen dat dit opgelost wordt. Ook moeten ze er voor zorgen dat er een veilige werkomgeving is die aan alle voorschriften voldoet. Als laatste moet je als operator ook nog alles bijhouden van productiegegevens tot storingen en onderhoudsactiviteiten, dit doen ze allemaal in een rapport die vervolgens naar de leidinggevende kan gaan.

Welke vaardigheden heb je nodig als operator?

Zowel bij de vacatures operator als de vacatures elektrotechniek zul je een goede kennis moeten hebben over de techniek waarmee je aan het werk bent. De apparatuur moet je van binnen en van buiten kennen en je moet technische handleidingen kunnen lezen. Ook moet je snel en effectief problemen kunnen oplossen en een oog voor detail hebben, sommige afwijkingen zijn namelijk niet super opvallend. Verder moet je nog goed kunnen communiceren met alle mensen waarmee je werkt en goed kunnen rapporteren. Als laatste is het belangrijk dat je in goede conditie bent omdat je veel moet staan.

Welke opleiding moet je volgen?

Om operator te worden kun je een speciale MBO opleiding volgen, wanneer je deze hebt afgerond kan je meestal langzaam instromen om procesoperator te worden. Dit houdt in dat je ook moet gaan meedraaien met ploegendiensten, waarbij je soms overdag mag werken, maar nachtwerk hoort er ook bij. Het proces moet namelijk continu goed blijven draaien, niet alleen overdag, maar ook midden in de nacht. Als je voldoende tijd heb besteed in de ploegendiensten, kun je uitgroeien tot operator.


Ook interessant om te lezen:

Overig

Is sim only alleen bellen iets voor jou? De voordelen en nadelen

Ben je op zoek naar een nieuw telefoonabonnement en vraag je je Lees meer...

Overig

Technologische innovaties in druktechnieken

Bij druktechnieken zijn ingrijpende transformaties gedaan door de technologische vooruitgang. Van de Lees meer...

Overig

Wat is beter? Noise canceling of active noise canceling

Het lijkt op elkaar, maar toch zit er een verschil tussen noise Lees meer...