• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Technische informatica in de procestechniek

Technische informatica in de procestechniek

De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

Automatisering

Al sinds de opkomst van de industriële revolutie zijn de processen in de maakindustrie aan verandering onderhevig. Veel processen zijn geautomatiseerd of worden steeds verder geautomatiseerd. Alles draait natuurlijk om efficiëntie en de voordelen die dat met zich meeneemt. Zoals minder afval, snellere processen en natuurlijk kostenbesparingen.

Automatisering is niets nieuws dus. Met behulp van meet- en regeltechniek en programmering van computers (PLC’s), kunnen taken eenvoudig geautomatiseerd worden. Komt er een voorwerp langs een sensor? Dan wordt dat signaal doorgegeven aan de computer en kan die een actie aansturen, zoals het plakken van een sticker op het voorwerp.

Robotisering

Deze automatiseringstaken zijn steeds complexer geworden. Inmiddels is ook robotica een niet meer weg te denken discipline uit de procestechniek. Met meet- en regeltechniek worden de processen aangestuurd, waar robots steeds vaker onderdeel van zijn. De meetgegevens uit de meet- en regeltechniek geven een signaaltje door aan de robot, zodat deze een bepaalde taak uit kan voeren. In het voorbeeld van het plakken van een sticker op een voorwerp, zou door het meten van het voorwerp door de sensor, ook een robot aangestuurd kunnen worden. Bijvoorbeeld een robotarm, die het voorwerp verder bewerkt.

Afstemming van processen

Automatisering en robotisering hebben met elkaar gemeen dat handelingen computergestuurd plaatsvinden. Automatisering vond eerder nog op kleine schaal plaats. Nadat een sensor een detectie deed, werd een enkele actie aangestuurd. Maar tegenwoordig staan de computers die de handeling aansturen steeds vaker met elkaar in verbinding. Zo is het niet een enkele handeling die automatisch uitgevoerd wordt, maar kan een heel proces geautomatiseerd worden.

Optimalisatie van processen

Waar we nu naar toe gaan binnen de procestechniek, is dat er tijdens het proces steeds meer data wordt verzameld. Machines kunnen optimaal op elkaar afgestemd worden op basis van deze data. Door data-analyses uit te voeren, kunnen niet alleen zaken als onderhoud voorzien worden. Maar door de kracht van AI kunnen processen ook optimaal afgestemd worden.

Technische informatica in opmars

Technische informatie is enorm in opmars in de procestechniek. Het heeft raakvlakken met informatica (programmeren, data-analyse), meet- en regeltechniek, mechatronica en elektrotechniek. Het is een breed vakgebied.

Technische informatici zorgen voor:

  • De besturingssystemen en software voor de machines en robots
  • Data-analyse en de inzet van kunstmatige intelligentie
  • En daarmee voor efficiëntieverbetering

Technische informatici aan de slag in de procestechniek

Lijkt het jou leuk om te helpen de procestechniek efficiënter te maken door jouw kennis van informatica in te zetten? Momenteel is er een groot tekort aan technici in procestechniek. Bovendien zoeken steeds meer bedrijven in de procestechniek, mensen die sterk zijn in informatica. Er zijn dus veel kansen voor jou.

Wil je meer weten over het werken in de procestechniek en de mogelijkheden onderzoeken? Procestechniek.nl helpt je er graag bij.


Ook interessant om te lezen:

Overig

Technische uitdagingen los je op met Polyamide platen en staven

Polyamide platen en staven vormen een essentieel onderdeel van moderne industriële toepassingen. Lees meer...

Overig

Hoe werkt event marketing?

Event marketing is een krachtige manier om consumenten te bereiken en een Lees meer...

Overig

Fatbikes: Een gezonde keuze?

Fatbikes, met hun opvallend dikke banden, zijn niet alleen een opmerkelijk zicht Lees meer...