• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Koplamp vervangen: zo kun je het zelf doen

Koplamp vervangen: zo kun je het zelf doen

Koplamp vervangen: dat klinkt lastig. Toch ben je tot meer in staat dan je denkt, zolang je maar de juiste stappen volgt. Natuurlijk zijn niet alle voertuigen gelijk en is het niet bij ieder voertuig even makkelijk de koplampen zelf te vervangen. Vaak is het mogelijk de koplampen vanuit de motorkap te bereiken. In sommige gevallen zal eerst de bumper verwijderd moeten worden. In het instructieboekje van je auto staat precies hoe het proces in zijn gang gaat. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld BMW’s, waarbij het proces verrassend eenvoudig blijkt. Specifiek op zoek naar het vervangen van BMW verlichting? Ook dan kun je aan de slag met onderstaande tips.

Zo ga je te werk

Voor je met elektrische onderdelen aan de slag gaat, koppel je eerst de accu af. Voorkom kortsluiting en ga veilig te werk. Je verwijdert nu de grille aan de voorkant van de auto. De koplamp is nu goed te bereiken. Dat geldt ook voor de bevestigingsbouten. Om de koplamp te vervangen, dien je deze los te schroeven. Je kunt de koplamp nu voorzichtig verwijderen van de beugels. Let er wel op dat ook de kabels nog losgekoppeld dienen te worden. Let bij het loskoppelen van de koplamp en kabels goed op, zodat je alles ook weer goed terug kunt plaatsen.

De nieuwe koplamp plaatsen

De nieuwe koplamp dient uiteraard van hetzelfde of een vergelijkbaar model te zijn. Controleer voor aanschaf of deze in de auto past. Je plaats de vervangende koplamp in de beugels en schroeft alle bevestigingsbouten weer vast. Als de koplampen zijn aangesloten, kun je de accu opnieuw aansluiten. Monteer de grille en het karwei is af. Tenminste… Voor je de weg op gaat dien je te controleren of alle functies van de nieuwe koplampen goed werken. Werken zowel het dimlicht, stadslicht als het grootlicht? Meestal dien je de nieuwe koplampen eerst nog opnieuw af te stellen. Is dat geregeld? Dan kun je weer veilig de weg op.

Belang van de koplampen

Zonder werkende koplampen kun je in het donker, bij mist, sneeuw of slecht zicht de weg niet op: zo simpel is het. Koplampen dragen bij aan de veiligheid van je medeweggebruikers. Goede koplampen zijn essentieel als het zicht minimaal is. Je weet uit ervaring vast wel hoe hinderlijk het is als andere automobilisten bij slecht zicht hun koplampen niet ingeschakeld hebben. Je herkent een defecte koplamp aan het feit dat het licht knippert, zwak is of het zelf helemaal niet doet. Als de richting van de verlichting niet klopt of er vocht in de koplamp zit, zijn dat ook tekenen aan de wand. Controleer het koplampglas, de behuizing en de lamp goed.


Ook interessant om te lezen:

Overig

Wat doet een operator allemaal?

Als je denkt aan een fabriek waar allerlei processen plaatsvinden, dan denk Lees meer...

Overig

Wat valt er allemaal onder een telefoonreparatie?

In onze hyperverbonden wereld is een smartphone bijna een verlengstuk van onszelf Lees meer...

Overig

Introductie tot de technieksector

Werken in de techniek is een avontuur dat zowel voldoening als uitdagingen Lees meer...