• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • 10 grootste fouten bij PowerPoint presentaties

10 grootste fouten bij PowerPoint presentaties

Wat is erger; een overleg waar niets uitkomt of een PowerPoint presentatie die niet te volgen is? Het lijkt haast alsof Microsoft dit programma heeft gemaakt om werknemers te pesten, net zoals ze dit met het lettertype Comic Sans hebben gedaan. Wat, heb je net een PowerPoint presentatie gemaakt met Comic Sans als lettertype? Stop dan onmiddellijk met wat je doet en lees snel verder. Dit kun je collega’s niet aandoen!
Niet moeilijk, wel uitdagend


Met een gitaar spelen is niet moeilijk, op een gitaar spelen wel. Daarmee bedoelen we dat bijna iedereen wel een paar akkoorden kan leren spelen op dit instrument maar om een zaal vol fans te vermaken moet je veel uren steken in ‘echt’ gitaar leren spelen. Een PowerPoint presentatie maken is geen hogere wiskunde, het is echter ook geen klus die iedereen kan uitvoeren. Net zoals iedereen met een verfroller een muurtje kan schilderen zie je toch echt wel het verschil als een ervaren schilder de wand schildert. Dat is met grafische vormgeving en storytelling precies hetzelfde.

Waar gaat het dan mis? Zet je schrap, hier zijn de 10 grootste fouten die bij PowerPoint presentaties worden gemaakt:

 • Teveel tekst op een slide
 • Direct tekst oplezen van de slide
 • Letters die te klein zijn om te lezen
 • Onduidelijke lettertypes
 • Kleuren die niet bij elkaar passen
 • Afbeeldingen die niet in de juiste verhouding zijn
 • Enorme aantallen slides in een presentatie
 • Links naar content die niet werken
 • Saaie visuals die niet aanspreken
 • Onmogelijk om te navigeren (non-lineaire presentatie)

Hoeveel van deze fouten herken jij? Geen nood, er is ruimte voor verbetering. Het probleem is dat er zoveel valkuilen zijn dat een fout altijd op de loer ligt. Ook is het lastig om op voorhand fouten te vermijden omdat design nou eenmaal geen exacte wetenschap is. Wat iemand mooi vindt is niet altijd functioneel en andersom.
Stop met PowerPoint presentaties maken
Als je het niet goed kunt, doe het dan maar niet. Natuurlijk, oefening baart kunst maar je wilt presentaties maken ter ondersteuning van je werk. Het is niet jouw fulltime baan. Een PowerPoint bureau kan mooie en aansprekende presentaties maken zonder bovenstaande fouten. Heb je ooit lezingen bijgewoond met prachtige presentaties waarvan je denkt “hoe hebben ze dat gemaakt?”. Waarschijnlijk was die presentatie gewoon gemaakt in dezelfde versie van PowerPoint die jij in het Office pakket hebt. We hebben zojuist al grafische vormgeving en storytelling genoemd. Wat houdt dit in?

Bij grafische vormgeving gaat het om alle visuele elementen, zowel statisch als dynamisch.
Bij storytelling gaat het om een logisch verhaal dat gestructureerd wordt verteld van begin tot einde.

Een PowerPoint presentatie lijkt in veel opzichten op een website maar dan zonder interactieve elementen voor de kijker. Er kan naar andere pagina’s worden genavigeerd, er zal een combinatie van tekst en beeld worden gebruikt en er wordt een duidelijk verhaal gepresenteerd. Net zoals een website die gemaakt is door een welwillende hobbyist doorgaans niet goed werkt voor de bezoeker is dit met PowerPoint presentaties hetzelfde. Bespreek eens met de specialist hoe je een verhaal optimaal kunt overbrengen. Dan is het de volgende keer jouw presentatie die indruk wekt!


Ook interessant om te lezen:

Overig

Wat doet een operator allemaal?

Als je denkt aan een fabriek waar allerlei processen plaatsvinden, dan denk Lees meer...

Overig

Wat valt er allemaal onder een telefoonreparatie?

In onze hyperverbonden wereld is een smartphone bijna een verlengstuk van onszelf Lees meer...

Overig

Introductie tot de technieksector

Werken in de techniek is een avontuur dat zowel voldoening als uitdagingen Lees meer...