• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe slimme technologie bijdraagt aan duurzaam wonen

Hoe slimme technologie bijdraagt aan duurzaam wonen

We zijn ons steeds meer bewust van duurzaamheid en zoeken daarom in ons dagelijks leven naar manieren om dit toe te passen. Zo ook in de manier waarop we ons huis verwarmen en verlichten. Slimme stekkers en thermostaten kunnen bijdragen aan een meer energiezuinige en milieuvriendelijke leefomgeving. In dit artikel duiken we dieper in op deze slimme technologieën.

Alleen verwarmen wanneer nodig

Een van de meest bekende methoden om energie te besparen is door gebruik te maken van een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat biedt tal van voordelen, waaronder het vermogen om het energieverbruik te optimaliseren. Door de thermostaat zo te programmeren dat hij uitgaat als je gaat slapen en ‘s ochtends voordat je weer opstaat aangaat, voorkom je onnodig verwarmen en bespaar je energie zonder dat je inlevert op comfort. BIj de meeste slimme thermostaten is het mogelijk om per dag een ander schema te kiezen, ideaal voor in het weekend en als je parttime werkt. Bovendien zijn er slimme thermostaten waarmee je de temperatuur per kamer kunt regelen. Ideaal voor als je een dagje thuiswerkt. Zo wordt enkel de ruimte waar je werkt verwarmd en niet het gehele huis.

Energieverbruik monitoren met slimme stekkers

Naast het optimaliseren van de verwarming, kun je met slimme stekkers energieverspilling verminderen. Door alledaagse apparaten te verbinden met een slimme stekker van Robbshop, zoals die van TP-Link of Philips Hue, kunnen deze apparaten op afstand worden beheerd. Met een speciale slimme stekker met verbruiksmeter is het bovendien ook nog eens eenvoudig om het energieverbruik af te lezen. Zo weet je snel wat je grootste energievreters in huis zijn. 

Met een slimme stekker ben je bovendien in staat apparaten uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Hiermee voorkom je onnodig stroomverbruik en bespaar je energie. Je kunt met een slimme stekker bijvoorbeeld ook je lampen programmeren en deze automatisch laten aangaan zodra de zon ondergaat. Hiermee kun je ook inbrekers afschrikken als je op vakantie bent, maar je lamp toch automatisch aan- en uitgaat.

Breder integreren

Naast het los inzetten van een slimme thermostaat en slimme stekkers kunnen ze ook geïntegreerd worden in een breder smart home-ecosysteem. Hiermee worden de mogelijkheden nog groter om energie te besparen. Koppel bijvoorbeeld je slimme thermostaat aan je slimme verlichting en zonwering. Hiermee kan jouw huis automatisch inspelen op veranderende omstandigheden en acties ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het dimmen van verlichting op zonnige dagen of het uitschakelen van de verwarming als de zon op de ramen schijnt. 

Slimme stekkers en thermostaten zijn handige hulpmiddelen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en energie in de toekomst te besparen.


Ook interessant om te lezen:

Duurzaamheid

De revolutie van automatisch geleide voertuigen (AVG’s): Een stap naar efficiëntie en duurzaamheid

In een wereld waar nieuwe technologieën steeds veranderen hoe we werken, hebben Lees meer...

Duurzaamheid

Terug-naar-school basisprincipes: het kiezen van de juiste kluisjes voor onderwijsomgevingen

Het begin van het nieuwe schooljaar is een bepalend moment voor veel Lees meer...

Duurzaamheid

De duurzame technologie van automatische schuifdeuren

Waar zorg voor het milieu steeds belangrijker wordt, zetten bedrijven en organisaties Lees meer...