PO en VMBO gaan heel goed samen


Belang van samenwerking

Dit jaar zijn acht pilots gestart om de mogelijkheden tot vruchtbare samenwerking tussen po en vmbo te verkennen. Binnen dergelijke samenwerkingen krijgen basisschoolleerlingen de mogelijkheid om te zien en te ervaren wat ze precies doen op het vmbo en wat dat betekent in de praktijk. Daar ligt ook direct het belang voor het vmbo, namelijk kinderen op jonge leeftijd enthousiast maken voor vakmanschap.

 

Te gast op het Corbulo College

We zijn te gast bij één van de scholen die meedoen met de pilot, het Corbulo College in Den Haag. De directeur vertelt over de uitdagingen die het project met zich brengt, maar ook over het enthousiasme van de betrokkenen, de noodzaak van samenwerking tussen po en vmbo en de energie die het losmaakt. De belangrijkste schakel in het proces van het totstandbrengen van dergelijke samenwerking is iemand die zich er hard voor maakt binnen de school. De wil is er vaak bij beide partijen, alleen de verbinding moet nog worden gelegd.

 

Kijkje in de praktijk

Om te zien wat die verbinding in de praktijk betekent, nemen we een kijkje in het lokaal waar enkele vmbo-leerlingen samen met groep 7 van basisschool De Balans een eigen spiraal aan het maken zijn. Er liggen batterijen, staaldraad, tape en allerhande gereedschap op tafel. In opperste concentratie zijn de kinderen bezig met het maken van hun eigen spiraal. De één richt zich op hoogsthaalbare functionaliteit, de andere wil 'm vooral zo mooi mogelijk maken. Geduldig beantwoorden de vmbo-ers alle vragen van de kinderen en proberen ze te helpen waar nodig. De kinderen genieten. Trots houden ze hun spiraal omhoog als we langslopen. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar vandaag was zonder meer een succes, de verbinding is gelegd.

 

 


Reacties (0)

Ook reageren?