Weet jij wat er eigenlijk allemaal in een banaan zit?


Nascholing. Een veel gehoord thema. Het komt in vele vormen en maten. De regioreporter is het land in gegaan om dat zelf eens te ondervinden. Op 25 maart jl. organiseerde het Expertisecentrum Wetenschap en Technologie (EWT) de conferentie nascholing in NEMO Amsterdam. Hier konden bestuurders, schoolleiders en andere geïnteresseerden de vele verschillende vormen van nascholing die worden aangeboden, zelf ervaren. De regioreporter was erbij en raakte direct geïnspireerd in de workshop van Tessel. In deze workshop geen grote verhalen, geen stellages, geen knipsels en plaksel. Slechts één banaan. “Wat weten jullie eigenlijk al over bananen?” Direct begint de groep allerlei voor de hand liggende zaken te roepen. “Welke vragen kan je nog meer bedenken over bananen?” Met de voor de hand liggende zaken wordt nu geen genoegen genomen. Alle vragen worden opgeschreven op post-its en opgehangen. 

De reis begint. Het gaat niet alleen maar om het antwoord, maar ook om de zoektocht. Uit alle hoeken en gaten komen onbeantwoorde vragen die in één moeite door worden gekoppeld aan leerdoelen. De vraag “waarom krijgen ze van die bruine stippen” kan al voldoende zijn om een les natuur mee te vullen. “Hoe kan het dat de bananen heel aan komen in Nederland en welke weg hebben ze moeten afleggen” biedt kansen voor een leuke les aardrijkskunde. Vragen over het ontstaan en de plantages leiden ons door de geschiedenis en hoe het kan dat een banaan slechts € 0,50 kost terwijl er zoveel is gebeurd voordat ie hier was, laat ons rekenen op vele verschillende vlakken. 

Over alle lessen heen loopt de lijn van wetenschap en techniek. Zonder af te wijken van de leerdoelen worden de kinderen getriggerd om zich te verwonderen en er vragen bij te formuleren, om kritisch te denken, op onderzoek uit te gaan en creatieve wegen te bewandelen. Een mooi voorbeeld, die banaan, maar het kan eigenlijk met alles. Meer weten over de workshop? Vind hier de contactgegevens van Tessel. Ga vooral ook zelf eens kijken wat er allemaal aan nascholingsactiviteiten bij jou in de buurt wordt georganiseerd en vind wat bij je past om met w&t aan de slag te gaan!

Reacties (0)

Ook reageren?